perjantai 7. maaliskuuta 2014

Ilmastonmuutosvastarinta

Oletteko koskaan yrittäneet myydä asiaa, johon ette itse usko? Omakohtaisesta kokemuksestani voin kertoa, että tämän suorituksen onnistuminen on lähes mahdotonta. Ja miten tämä liittyy otsikkoon? Kävin tällä viikolla kuuntelemassa pariakin ilmastoaiheista seminaaria. Ja taas vaihteeksi tuli mieleen miten käsittämättömän vastarintaisia jopa alan asiantuntijat voivat olla. 

Muutos, ihan mikä tahansa, saadaan johdettua läpi vain, jos esimies, johtoryhmä, tai alan asiantuntijat, näyttävät esimerkkiä omin toimin. Muutosvastarinta on hämmästyttävän usein kiinni siitä, että esimiehistö ei itse usko muutoksen vaikutuksiin. Tämä tuli julki muun muassa sellaisina kysymyksinä kuin "Mitä virkaa meidän tekemisillä muka on globaalisti?" tai "Onko Suomen mitään hyötyä panostaa ilmastonmuutosta estäviin toimenpiteisiin?" tai "Eikö meidän vain kannattaisi sopeutua tulevaan lämpiämiseen?"

Ja paikalla tuolla oli nimenomaan sitä kansanosaa, joiden pitäisi johtaa asennemuutosta. Miten kansalaisten asenteita muka saadaan muokattua, kun asiantuntijatkin ovat näin nihkeitä? Jos kaikki ajattelevat vain, mitä virkaa omilla tekemisillä on ja jättävät tekemättä, niin ei tietenkään mitään muutosta tapahdu. Aikaan pitää saada kollektiivimuutos ihmisten mielissä. Pienistä asioista kasvaa iso muutos. Jos kaikki kantavat oman kortensa tähän kekoon, voidaan saada aikaan ainakin oikea suunta. 

Muutosvastarinta asuu nähtävästi kuitenkin jopa asiantuntijoiden mielissä. Innostunut ja innovatiivinen johtaja saisi mukaansa koko organisaation hyvin helposti, kunhan viestintä toimii. Sama aivan varmasti pätee mihin tahansa asennekasvatukseen. Kommunikaatio on kaiken perusta, mutta asennemuutoksen pitää asua myös johtavan ryhmän sydämessä. On aivan turha julistaa, ellei itse ole valmis muuttamaan omia toimintojaan. Vakuuttava viestintä vaatii uskoa omaan asiaan. Kukaan ei sentään lähtenyt kiistämään ilmastonmuutoksen olemassaoloa, mutta omien toimien hyödyn kyseenalaistaminen kuulosti jotenkin masentavalta. 

Tällä menolla ihmisten asenteisiin ei kyllä saada muutoksia. Sääliksi käy jääkarhuja, joilta katoavat mannerjäät tassujen alta. 

Lähde: https://peda.net/ Kuva on keinotekoinen. 
Lopuksi vähän asiaan kuuluvaa musiikkia. Devin Townsend - Earth Day.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti